srijeda, 17. rujna 2014.

Čudo od povrća: SATARAŠ

Friško ubrani paradajzi, paprike, tikvice na okupu odmah me asociraju na sataraš. Jedno je od mojih najdražih jela i prava je vitaminska bomba. Jelo je vrlo jednostavno za napraviti.  Sataraš se savršeno slaže s tjesteninom, rižom, krumpir pireom i domaćim sirom i vrhnjem. Osim povrća uvijek ubacim i koju kranjsku kobasicu. Kako ove godine manjka paradajza u vrtovima ovaj put sam upotrijebila kupovne konzervirane pelate. Luk, paprika i paradajzi su osnova ovog jela no ni pokoja tikvica ili patliđan kad se nađu u njemu nisu višak. Podijelit ću s vama svoj način pripreme ovog jela poznatog od davnina.

Sastojci (za 4 osobe):


- 3 veća luka
- 4 veće paprike
- 4 veća paradajza
- 1 tikvica i/ili patliđan
- 4 kranjske kobasice
- češnjak
- sol, papar, bosiljak, vegeta




Priprema:



Luk narežem na trakice te ga stavim u nauljenu tavu popržiti. Za to vrijeme narežem kranjske kobasice koje dodam kada luk postane djelomično mekan i kristalan. Na popržene kobasice i luk dodam papriku narezanu na trakice i tikvice narezane na kockice i ostavim ih tako da se dinstaju u svom soku na laganoj vatri sve dok ne omekane. Nikada ne dolijevam dodatno vode, samo posolim malo luk, a kasnije papriku i tikvice kako bi pustili svoju vodu. Narezani friški paradajz (oguljen od kožice) ili pelate umješam u ostalo povrće kada su dovoljno podinstani, mekani i u tavi ima malo soka iz povrća, tek toliko da se ne prilijepi za tavu. Paradajz zatim pusti puno svog soka. Kada sam u tavu dodala svo povrće i kobasice vrijeme je za ostale začine; papar, češnjak (friški ili u prahu), bosiljak koji se savršeno slaže s paradajzom (ja ga imam kao začinsku biljku, pa narežem svježe listiće bosiljka) i po želji i ukusu vegetu. Ako radim sataraš s pelatima prije dodavanja začina ostavim nekoliko minuta da prokuha kako bi se izgubila ta njihova kiselost, isto tako ako su friški paradajzi kiseli. Sve zajedno dinsta se na laganoj vatri te je gotovo kada većina tekućine ispari.


(slikano je prije dodavanja pelata)

Nadam se da ima još ljubitelja ovog jela, Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar